OK Onze sites maken gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Als u onze sites gebruikt, gaan wij er vanuit dat u akkoord bent.

WA verzekering verplicht

Iedere autobezitter moet verplicht een WA verzekering afsluiten volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen. Het is een verplichte verzekering tegen wettelijke aansprakelijkheid inzake motorrijtuigen.

In de praktijk vergoedt de WA verzekering schade die je met jouw auto aan anderen toebrengt. Dit geldt zowel voor materiële als letselschade. Schade aan personen is verzekerd tot € 5,6 mln per gebeurtenis, schade aan zaken is tot € 1,12 mln per gebeurtenis verzekerd.

Je kunt een WA verzekering afsluiten bij vrijwel iedere verzekeraar. Hoewel de dekking is voorgeschreven, bestaan er grote prijsverschillen tussen autoverzekeraars. Vergelijken loont dus de moeite.

[Laat AutoverzekeringVergelijking.com u nu helpen met het vinden van de beste autoverzekering.]

Dekking eigen auto

Het is niet verplicht om schades aan de eigen auto mee te verzekeren, maar als de auto een hoge restwaarde heeft, is dit wel verstandig. Ruitbreuk, diefstal en total loss door eigen schuld verzeker je met een casco dekking. De meeste automobilisten kiezen daarom voor een WA plus casco autoverzekering. Als een auto ouder is dan 8 jaar kiezen de meeste automobilisten voor de verplichte WA verzekering.

Daarnaast kun je nog aanvullende verzekeringen afsluiten zoals een inzittendenverzekering, verkeersrechtsbijstand en een no-claimbeschermer.

Uitzondering verplichte WA verzekering

Wanneer een auto langere tijd stilstaat is het mogelijk om de registratie in het kentekenregister te schorsen bij de RDW. Dit kan online op de website van de RDW. Hou er rekening mee dat er kosten aan zijn verbonden, 73 euro voor een auto tot 15 jaar oud en 24 euro voor een oldtimer. Een auto waarvan het kenteken is geschorst mag niet op de openbare weg staan of rijden. Bezitters van oldtimers schorsen de auto bijvoorbeeld ’s winters en rijden er dan alleen in de zomer mee.

Gepubliceerd op 30 juli 2013

Zie ook

Gerelateerde artikelen

Populaire aanbiedingen