OK Onze sites maken gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Als u onze sites gebruikt, gaan wij er vanuit dat u akkoord bent.

Hoe je nieuwe auto verzekeren

Wanneer je een nieuwe auto wilt verzekeren zijn er eigenlijk maar twee dekkingen die het verschil maken en veel financieel voordeel opleveren bij schade.

Belangrijkste dekking voor nieuwe auto’s

Veruit de belangrijkste dekking voor nieuwe auto’s is de nieuwwaardegarantie. De meeste autoverzekeringen bieden een nieuwwaardegarantie van 1 jaar, maar de beste autoverzekeringen 3 jaar. Dit betekent dat je bij totaal verlies door diefstal of total loss tot drie jaar na aankoop de volledige nieuwwaarde krijgt vergoed.

Ter vergelijking, een standaard autoverzekering biedt bij totaal verlies van de auto na twee jaar 82% van de nieuwwaarde in plaats van 100%. Voor een auto met een aankoopprijs van 30.000 euro scheelt dit 5.400 euro.

Vergelijk autoverzekeringen

Ongeveer 40% van alle allrisk autoverzekeringen biedt een verlengde nieuwwaardegarantie. Soms standaard, in andere gevallen betaal je daarvoor een kleine toeslag die zich bij total loss snel terugverdient. Onder meer autoverzekeringen van Centraal Beheer, FBTO en de ANWB, bieden een nieuwwaardegarantie van 3 jaar.

Na drie jaar krijg je bij totaal verlies vaak een vergoeding op basis van dagwaarde, soms plus 10%. Heb je een auto met een dagwaarde van 12.000 euro, dan krijg je 1.200 euro extra uitgekeerd. De afschrijvingsregeling is wat mij betreft dan ook veruit de belangrijkste kenmerk waar je op moet letten als je een nieuwe auto wilt verzekeren.

No-claimbeschermer populair

Een andere dekking die op termijn vrij veel geld op kan leveren is de no-claimbeschermer. Daarmee kun je één schade per jaar claimen zonder dat het ten koste gaat van de no-claim korting. Ongeveer één op de vijf autoverzekeringen biedt deze, optionele, dekking. Alleen Inshared biedt het standaard, want zij kennen geen bonus/malus regeling. Deze autoverzekering is vooral voordelig als je geen schadehistorie hebt. De no-claimbeschermer is populair bij het verzekeren van nieuwe auto’s. Bij FBTO kiest bijvoorbeeld 90% van de klanten voor deze module.

Het is alleen nuttig een no-claimbeschermer af te sluiten als je plan bent langere tijd bij een verzekeraar te blijven, want zodra je overstapt vervalt het voordeel. Bij schade wordt namelijk wel het aantal schadevrije jaren aangepast.

Overige autoverzekering dekkingen voor nieuwe auto’s

Aanvullende dekkingen zoals verkeersrechtstbijstandverzekering, pechhulp en een inzittendenverzekering staan los van de kwaliteit van autoverzekeringen, maar kunnen heel nuttig zijn om financiële risico’s af te dekken.

Sommigen vinden een autoverzekering zonder eigen risico een plus, maar daar heb je in de praktijk weinig aan. Kleine schades hebben in principe dezelfde invloed op de schadevrije jaren als grote schades. Een schade van 100 euro kan je op termijn dan ook honderden euro’s extra premie kosten omdat je terugvalt op de bonus malus ladder. Dan is het financieel vaak voordeliger om kleine schades zelf te betalen en te kiezen voor een hoger eigen risico. Dan krijg je ook nog eens een flinke korting op de premie.

Wanneer je meerdere accessoires hebt gemonteerd na levering van de auto zoals een trekhaak of glazen dak dan is deze dekking van belang. Bij sommige autoverzekeringen betaal je toeslag, andere bieden standaard een ruime dekking van duizenden euro’s.

Service aspecten zoals vervangend vervoer of een haal en brengservice zijn handig, maar dat zijn niet de kosten waarvoor je je nieuwe auto verzekert en daar zitten niet al te grote verschillen in.

Nieuwe auto verzekeren op basis van prijs-kwaliteit

De beste autoverzekeringen komen meestal niet als goedkoopste uit de bus bij prijsvergelijkers (als ze al in de vergelijking zitten), maar bieden een betere dekking en een betere bescherming voor je nieuwe auto.

AutoverzekeringVergelijking.com verzamelt en vergelijkt autoverzekeringen op prijs en kwaliteit en zet de beste autoverzekeringen op een rij.

Vergelijk hier de beste autoverzekeringen voor nieuwe auto’s

Gepubliceerd 7 augustus 2013

Gerelateerde artikelen