OK Onze sites maken gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Als u onze sites gebruikt, gaan wij er vanuit dat u akkoord bent.

Hoe verzekeraars de autoverzekering premie bepalen

Vergelijk autoverzekering premies

De autoverzekering premie wordt bepaald op basis van algemene kenmerken zoals het type auto dat je rijdt en persoonlijke kenmerken zoals de schadehistorie.

Autoverzekering premie afhankelijk van type auto

De basispremie wordt berekend op basis van de oorspronkelijke aanschafwaarde of het gewicht van de auto. Grote, krachtige auto's zijn meestal duur om na schade te repareren en aantrekkelijker voor autodieven en daarom duurder om te verzekeren. Dus wil je besparen op je autoverzekering, kijk dan eens naar een kleinere of wat meer doorsnee auto. Elk automodel wordt beoordeeld en de risicofactor wordt meegenomen in de berekening van de premie.

Soort autoverzekering

Het soort autoverzekering dat je kiest, WA, beperkt casco of Volledig Casco (allrisk autoverzekering), bepaalt voor een groot deel de premie. Verzeker je alleen schade aan anderen met een WA-autoverzekering dan ben je het goedkoopst uit. Schades aan de eigen auto kun je tegen een toeslag meeverzekeren. Des te meer risico’s je verzekert, des te hoger de premie. Voor een complete autoverzekering inclusief aanrijdingen (allrisk / volledig casco) betaal je het meest.

Tot 80% korting op de premie met schadevrije jaren

Aan de hand van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd wordt je ingeschaald op de bonus/malusladder. Dit zijn ingewikkelde tabellen op basis waarvan de verzekeraar bepaalt hoeveel korting je krijgt op de premie. Des te meer schadevrije jaren des te hoger de no-claimkorting. Deze kan oplopen tot 70 a 80% van de oorspronkelijke premie. Dit is een beetje misleidend want als beginnend bestuurder krijg je vaak al 20% tot 60% korting. Pas als je negatieve schadevrije jaren hebt betaal je het volle pond.

Als je schade maakt waarvoor je verantwoordelijk bent, val je terug op de ladder en wordt je opnieuw ingeschaald. Ik heb bijvoorbeeld 8 schadevrije jaren en sta dan op trede 12 van de no-claimschaal en krijg 79% korting. Bij één schade in een jaar val ik terug naar trede 7 en krijg ik nog 72,5% korting. Bij twee schades zou ik terugvallen naar trede 4 oftewel 60% korting. Dit is overigens hetzelfde als nul schadevrije jaren, dus dit is de korting die je als beginnend bestuurder krijgt, mits je ouder bent dan 25 jaar.

Eigen risico

Het eigen risico van de autoverzekering houdt in dat je met je verzekeraar afspreekt dat je een bepaald bedrag van de schade zelf betaalt. Bij sommige verzekeraars is de hoogte van het eigen risico flexibel, dus als je kiest voor een hoger eigen risico kun je flink (tot 20%) besparen op de autoverzekering premie.

Leeftijd

Uit onderzoek blijkt dat jonge en oudere mensen een grotere kans lopen om schade te veroorzaken. Daarom betalen jongeren vaak een opslag en is het voor ouderen moeilijker om voordelig over te stappen. Jongeren hebben soms ook te maken met een hoger eigen risico.

Woonplaats

Mensen die op het platteland wonen, betalen meestal minder voor hun autoverzekering dan degenen die in steden wonen. In de stad gebeuren meer ongelukken en worden auto's vaker gestolen. Verzekeraars kijken dan ook naar de postcode om de premie te bepalen. Woon je in een hoog-risico gebied, dan zullen je premies waarschijnlijk hoger liggen.

Minder kilometers

Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt is bij sommige verzekeraars van invloed op de hoogte van de autoverzekering premie. Dus als je weinig rijdt is het handig om de premies van verzekeraars met een flexibel aan kilometers te vergelijken.

Gerelateerde artikelen

Populaire aanbiedingen