OK Onze sites maken gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie. Als u onze sites gebruikt, gaan wij er vanuit dat u akkoord bent.

Hoe je auto verzekeren

Hoe je je auto het beste kunt verzekeren is vooral afhankelijk van de risico’s die je wilt verzekeren. Met dit stappenplan kun je eenvoudig bepalen welke dekkingen voor jou belangrijk zijn en de juiste autoverzekering kiezen.

1 Basisdekking kiezen

Je hebt de keuze uit drie basisdekkingen: WA, WA + beperkt casco of allrisk:

Vergelijk autoverzekering aanbiedingen

Kenmerken:

2 Inzittenden verzekeren

Schade aan inzittenden kun je verzekeren met een ongevallenverzekering of schadeverzekering inzittenden. De zorgverzekering vergoedt medische kosten, maar een inzittendenverzekering keert bijvoorbeeld geld uit bij overlijden of als je invalide raakt. Een inzittendenverzekering is niet verplicht maar wordt door veel automobilisten afgesloten.

Wanneer een inzittende van een auto overlijdt of invalide raakt door een ongeval kan dat veel impact hebben op de huishoudfinanciën. Om dit te voorkomen kun je een vast bedrag of de werkelijke schade verzekeren met een inzittendenverzekering.

3 No-claim korting beschermen

De opgebouwde schadevrije jaren en de no-claimkorting bepalen in hoge mate de hoogte van de autoverzekering premie. Dit kun je beschermen met een no-claimbeschermer. Deze dekking is populair maar daar betaal je vaak wel ongeveer honderd euro per jaar voor. Het voordeel van een no-claimbeschermer vervalt wanneer je overstapt naar een andere autoverzekeraar.

4 Juridische kosten verzekeren

Wanneer er twijfel is over de schuldvraag heb je misschien juridische bijstand nodig en dat kan heel kostbaar zijn. Je kunt een rechtsbijstandsverzekering afsluiten die ook vervoerszaken meeverzekerd of dit deel apart meeverzekeren bij de autoverzekering met een verkeersrechtsbijstandverzekering. Als je al een rechtsbijstandverzekering hebt, dan zijn deze risico’s waarschijnlijk al verzekerd, maar check voor de zekerheid de voorwaarden.

5 Pechhulp

Verder kun je bij sommige autoverzekeraars pechhulp Nederland en / of Europa afsluiten zoals bijvoorbeeld de ANWB Wegenwacht en Routemobiel bieden. Als je met de auto op vakantie gaat, zorg dan in ieder geval dat vervangend vervoer bij pech is meeverzekerd. Met een reisverzekering is dit vaak wat beter verzekerd. Je hoeft het in ieder geval maar één keer te verzekeren.

Verder kun je soms ook tegen een toeslag kiezen voor eigen keuze voor een herstelbedrijf. Dat is alleen de moeite als je een hele goede schadehersteller hebt waar je al jaren komt, anders zou ik daar geen extra geld aan uitgeven.

5 Accessoires

Accessoires die je na levering van de auto aanbrengt zoals een trekhaak, zijn niet altijd standaard gedekt. Daarvoor betaal je soms een toeslag. Maar de beste autoverzekeringen hebben een ruime standaard dekking.

Tips

Op AutoverzekeringVergelijking.com kun je de beste autoverzekeringen voor jonge auto’s vergelijken.

Gerelateerde artikelen

Populaire aanbiedingen